Burak
Burak w kulce
Województwo Opolskie: Płaskowyż Głubczycki
Burak – siła, moc i ukojenie!
Burak to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jego historia ma przeszło 4000 lat
i przechodziło od tamtych czasów aż po dziś dzień długą drogę, począwszy od buraka dzikiego do tego tradycyjnego, którego znamy obecnie. Chcesz schudnąć? Jedz buraki - w 100 g są jedyne 43 kcal!
Burak, w różnej postaci to:
- niezwykłe bogactwo kwasu foliowego i antyoksydantów, zawiera także potas, który działa odkwaszająco na organizm a także żelazo, magnez, wapń, fosfor;
- betanina, która chroni przed wolnymi rodnikami, które z kolei przyczyniają się do powstawania nowotworów w naszym ciele;
- antocyjany, które pozytywnie działają na wzrok, zwiększając ostrość widzenia;
- to źródło błonnika, który pomaga w walce z zaparciami;
- działania zasadotwórcze regulujące pracę żołądka, poprawiając pracę wątroby;
- dobre naturalne lekarstwo na zbyt duże spożycie "napojów wyskokowych";
- burak jest doskonały na przeziębienie - wspomaga walkę z wirusami i grypą, dlatego warto o nim pamiętać szczególnie jesienią i zimą;
- naturalne lekarstwo na poprawę układu krwionośnego;
- to warzywo, które przyczynia się do produkcji krwi, co więcej zapobiega anemii i jest zalecane w diecie osób chorych na białaczkę;
- znakomity dla nadciśnieniowców.
Kraina Polski - Kietrz, Płaskowyż głubczycki
Gdzie jest Kietrz? To miasto w województwie opolskim, powiecie głubczyckim (Płaskowyż Głubczycki), położone niemalże 400 km na południowy zachód od Warszawy, tuż przy granicy z Czechami i nieopodal granicy niemieckiej. Miasto z wielowiekową tradycją, sięgającą prawie XI wieku, w którym przez kolejne stulecia osiedlali się mieszkańcy Moraw, Niemiec i Polski. To położenie wpływało na większości etniczne miasta. W XI wieku byli to Czesi, w XIII wieku – Niemcy, aby po II wojnie światowej znaleźć się w granicach Polski.
Kietrz od XVI wieku słynął jako miasto tkaczy, stając się w kolejnych wiekach, aż do rozpoczęcia II wojny światowej, zagłębiem produkcji weluru, pluszu i dywanów (nawet perskich). „Wyzwoleńcza” Armia Czerwona zniszczyła całkowicie Kietrz. Miasto odbudowało się, a tradycje tkackie do 2000 roku były kontynuowane przez, nie istniejącą już dzisiaj, Fabrykę Dywanów Welur. Dzisiaj liczy ponad 6 tysięcy mieszkańców, których główną działalnością stało się rolnictwo.
Płaskowyż Głubczycki – region sześciu rzek
Obejmuje południowo–wschodnią część Niziny Śląskiej. Granica państwowa dzieli go na część polską i czeską. Płaskowyż przecinają lewe dopływy Odry: Opawa, Psina z Troją, Osobłoga z Prudnikiem oraz Stradunia. Region typowo rolniczy o dużym udziale urodzajnych czarnoziemów w strukturze glebowej, zaliczanym pod względem naturalnego środowiska do najczystszych w tym regionie i Polsce. Uprawia się tu głównie pszenicę, buraki, rzepak i kukurydzę. Warzywa i owoce z tego regionu są doceniane przez konsumentów za naturalność i ekologiczność upraw.
Przykład do czego można wykorzystać zawartość słoiczka
Sałatka z rukolą i fetą
Skład: buraki, woda, cukier ocet spirytusowy, sól
Produkt pasteryzowany. Po otwarciu należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Data oznacza numer partii.
Wartość odżywcza produktu w 100g
Wartość energetyczna 185 kJ / 44 kcal
Tłuszcz 0,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,01 g
Węglowodany 9 g - w tym cukry 2 g
Białko 1,8 g
Sól 0,2 g
Masa netto: 100g