KRAINY POLSKIE

Kalafior kiszony

Kalafior kiszony
Podlaskie

 

Kiszony kalafior jest chrupiący i ma przepyszny odświeżający smak, dzięki czemu może sam w sobie stanowić przekąskę, jak również wspaniale nadaje się jako składnik do sałatek.

Należący do rodziny kapustowatych kalafior to warzywo, które cechuje się nie tylko walorami smakowymi, ale również wartościowym składem i licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawiera żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor oraz jest bogaty w witaminę A, C, K, E i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości sulforafanu kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym.

Sulforafan jest znany przede wszystkim jako naturalny związek chroniący przed zmianami nowotworowymi. Zawdzięcza to swojej zdolności do powstrzymywania wszelkich zmian mutacyjnych, w tym tych, które powodują powstawanie komórek nowotworowych w różnych częściach organizmu. Związek ten zwalcza również stany zapalne i stres oksydacyjny oraz posiada silne właściwości bakteriostatyczne, dzięki którym potrafi likwidować Helicobacter pylori – bakterię przyczyniającą się do powstawania wrzodów żołądka i jelit.

Kalafior ma niski indeks glikemiczny, co jest dobrą wiadomością dla osób cierpiących na cukrzycę oraz będących na diecie odchudzającej, a ilość zawartego w nim cukru obniża się dodatkowo w procesie kiszenia. Kiszenie wzbogaca warzywa w dobroczynne bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za regulację flory bakteryjnej jelit, budowanie naszej odporności, wspomaganie trawienia i regulację przemiany materii. Dzięki procesowi fermentacji kiszonki zyskują dodatkowe witaminy (głównie z grupy B), a już obecne w nich witaminy A i C stają się bardziej stabilne i lepiej przyswajalne.

 

Skład: kalafior, woda, sól, chrzan, koper włoski, czosnek, papryka chili, pieprz czarny i czerwony

Masa netto: 260 gr

Wartość odżywcza produktu w 100g:
Wartość energetyczna 102 kJ / 25 kcal
Tłuszcz 0,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,01 g
Węglowodany 5,00 g - w tym cukry 2,60 g
Białko 1,90 g
Sól 1,40 g

Najlepiej spożyć przed: 26.3.2024

Newsletter

Bądź na bieżąco z najnowszymi promocjami
i wydarzeniami z życia Arche i naszych obiektów!
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji o
aktualnościach, wydarzeniach i promocjach (więcej
informacji)