Mus jabłkowy
Mus jabłkowy z cynamonem
Wysoczyzna Rawska i Równina Warszawska
Jabłko – znane od początku Świata!
Kazachstańska legenda głosi, że pierwsza jabłoń – matka wszystkich jabłoni rosła w u podnóża gór Tien-szan. Najstarsze ślady jabłek pochodzą z przed około 6500 lat p.n.e. z terenów bałkańskich, zaś pierwsze odmiany słodkiej jabłoni powstały około 4000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Do starożytnych cywilizacji Europy: Grecji i Rzymu dostały się za sprawą wędrówek ludów, zaś ich popularność rosła wraz z upowszechnianiem się rolnictwa. W Polsce najstarsze wykopaliska skamielin jabłoni znajdują się w wykopaliskach Biskupina i pochodzą z ok. 1 600 lat p.n.e. W XII wieku polscy Cystersi rozpoczynają na szeroką skalę uprawę jabłek, ale to za sprawą Królowej Bony, trafiają one na salony polskich zamków i dworów.
Szacuje się, że przeciętny Europejczyk zjada 18 kg jabłek rocznie. Na świecie znamy około 10 tysięcy odmian jabłek.
Jabłka są pełne wartościowych składników odżywczych:
witamin, minerałów, błonnika i barwników. Anglicy mawiają: „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci wcale potrzebny”.
Jabłka:
- zapobiegają miażdżycy
- wspierają pracę układu krążenia
- obniżają i regulują poziom cukru we krwi
- wspierają proces trawienia
- obniżają ryzyko raka jelit
- odchudzają
- wspierają zęby i kości
- detoksykują
- zapobiegają zaćmie
Kraina Polski - Pogranicze wysoczyzny rawskiej i równiny warszawskiej
Jabłka użyte do produkcji naszego musu pochodzą z „największego sadu Europy”, którego uprawy od stuleci położone są w obszarze Równiny Warszawskiej, Wysoczyzny Rawskiej, Doliny Białobrzeskiej i Doliny Środkowej Wisły. Są to regiony geograficzne wchodzące w skład Niziny Środkowomazowieckiej oraz Niziny Południowomazowieckiej. Powstanie „największego sadu Europy” datuje się na czasy panowania Królowej Bony. Przez stulecia rozwój tych sadów nie zatrzymał się. Przechodząc różne koleje losu, historie, przekazywane „z pokolenia na pokolenia” – dzisiaj dostarczają ok. 40 % krajowej produkcji jabłek.
Przykład do czego można wykorzystać zawartość słoiczka
Pancakes:
2 szkl mąki
2 duże jaja
375 ml mleka
75 g rozpuszczonego masła
75 g cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę suchych składników, powoli dodajemy roztrzepane jaja i mleko ubijając mikserem, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Smażymy na patelni po 2-3 min. Każdej strony na małym ogniu.
Skład: przetarte jabłka, cynamon
Produkt pasteryzowany. Po otwarciu należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Data oznacza numer partii.
Wartość odżywcza produktu w 100g
Wartość energetyczna 187 kJ / 45 kcal
Tłuszcz 0,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 9,4 g- w tym cukry 9,3 g
Białko 0,2 g
Sól 2,3 mg
Masa netto: 190g